Ruffino Ducale Riserva
Vin rouge, 750 mL
Pays : | Italie |
---|---|
Région : | Toscane |
Producteur : | Ruffino SRL |
Site web : | www.ruffino.com |
Alcool : | 12,5 % |
Appellation : | Chianti Classico |
Cépage(s) : | Sangiovese Cabernet Sauvignon Merlot |
Style : | Mi-corsé Et Fruité |
Couleur : | Rouge |
Contenant : | Contenant De Verre Coloré |
Bouchon : | Liège |
Mon cellier
Note de dégustation
Robe rubis vif; arômes de cerise, de prune, d'épices et de cuir; sec et mi-corsé à corsé, saveurs acidulées de cerise et de prune avec nuances de cèdre; tanins fermes et longue finale épicée.
Robe arborant une couleur rouge orangé de bonne intensité. Nez fin d'où émanent des notes fruitées et florales. Le tout est également agrémenté par de subtiles notes épicées et boisées. Prenez plaisir à déguster ce rouge sec laissant percevoir une agréable fraîcheur et pourvu de tannins charnus. Fidèle aux parfums perçus à l'olfaction, il rappelle également des saveurs de fraise des champs, de cerise à l'eau-de-vie, de prune et de fleurs séchées. Dévoilant une bouche souple, il est assez persistant en finale.
Note de dégustation (anglais)
Intense, velvety and crispy. Sensations of fragrant fresh fruit are accompanied by steady yet gentle tannins, that exalt enjoyable spicy hints. The whole tasting sensation is enriched by a persistent finish, that is incredibly fresh and pleasantly mineral and presents an aftertaste with fascinating notes of rosemary.
Ruby red in color, with garnet hues; fragrant, sweet cherry and red berry fruit notes; delicately spicy hints of tobacco and white pepper lead into aromas of roses and a touch of flint; well-balanced with velvety tannins and good acidity, a fruity core spiced with cacao and clove; lingering finish of rosemary and figs.
As featured in Taste Magazine, Spring 2013. This ruby red blend is aged for 24 months before bottling. The bouquet is elegant, characterized by violet, cherries, wild berries and plums along with hints of tobacco and white pepper. Fragrant fresh fruit in the mouth is accompanied by firm yet gentle tannins and by a pleasant minerality and notes of rosemary.